Γλυκό του κουταλιού βύσσινο

γλυκό του κουταλιού βύσσινο σε παγωτό καϊμάκι

Το βύσσινο θαρρώ πως είναι το μόνο (;) φρούτο που προορίζεται για γλυκό του κουταλιού ή για δροσιστική βυσσινάδα και όχι για να το φάμε ως έχει.

Αυτό σκεφτόμουν την ώρα που περιδιάβαινα τους πάγκους της λαϊκής για να βρω βύσσινα.

Στα μέσα του Ιουνίου κάνουν την εμφάνισή τους τα βύσσινα και τα έχουμε διαθέσιμα και για όλο τον Ιούλιο. 

ξεκουκούτσωμα βύσσινων

Η μόνη -κάπως βαρετή – δουλειά είναι το ξεκουκούτσιασμα των βύσσινων. Αν αποφασίσετε να φτιάξετε μεγάλη ποσότητα καλό θα ήταν να βρείτε βοήθεια στη διαδικασία αυτή αλλιώς πείτε στον εαυτό σας ότι είναι ένα είδος… ψυχοθεραπείας με bonus το νόστιμο γλυκό.

γλυκό του κουταλιού βύσσινο

Η παλιά καλή μέθοδος της φουρκέτας με βοήθησε να ξεκουκουτσιάσω τα βύσσινα με τη βοήθεια της μαμάς Ζαχαρούλας σχετικά εύκολα και γρήγορα. Η αναμονή με τη ζάχαρη ήταν 24 ώρες και ήταν η πρώτη φορά που δεν χρησιμοποίησα το νερό από το ξέπλυμα των κουκουτσιών στο γλυκό. Η κυρία στη λαϊκή Αμαρουσίου μου… απαγόρευσε σχεδόν να βάλω νερό, επέμεινε ότι το ίδιο το φρούτο έχει αρκετό υγρό και δεν χρειάζεται άλλο. Ακολούθησα τη συμβουλή της και πράγματι το γλυκό έγινε υπέροχο, χρειάστηκε λίγο λιγότερο χρόνο για να δέσει το σιρόπι και πουθενά δεν υπήρχε η… έλλειψη του κουκουτσόνερου.

γλυκό του κουταλιού βύσσινο σε παγωτό καϊμάκι

Εύχομαι να φτιάξετε το γλυκό βύσσινο και να το απολαύσετε με παγωτό, με γιαούρτι ή σκέτο. Καλό μας καλοκαίρι!

γλυκό βύσσινο υλικά

Υλικά για γλυκό του κουταλιού βύσσινο

  • 1 κιλό βύσσινα καθαρό βάρος (χωρίς κουκούτσια)
  • 1 κιλό ζάχαρη 
  • χυμός από μισό λεμόνι 

Εκτέλεση 

Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τα βύσσινα και τα πλένουμε καλά με νερό.

Με μια φουρκέτα μαλλιών ή με έναν μεταλλικό μικρό συνδετήρα αφαιρείτε με προσοχή τα κουκούτσια για να μην λιώσουν τα φρούτα.

Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ρίχνετε λίγη από τη ζάχαρη, ίσα να καλυφθεί ο πάτος.

καλύπτουμε τα βύσσινα με ζάχαρη

Έπειτα ρίχνετε λίγα βύσσινα, τα καλύπτετε με ζάχαρη, ξανά βύσσινα και ξανά ζάχαρη. Κάνετε δηλαδή επίπεδα ζάχαρης και βυσσινων.

Σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνετε τουλάχιστον 12 ώρες. Μπορείτε να τα αφήσετε και 24. Αυτό που θέλουμε είναι να λιώσει η ζάχαρη με τα υγρά των φρούτων.

Αφού περάσουν οι ώρες που θέλουμε βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να πάρει βράση. Όταν δούμε πως αρχίσει το φρούτο να βράζει και να κάνει αφρό, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και αφαιρούμε με ένα κουτάλι τον αφρό.

βράζουμε τα βύσσινα

Αφήνουμε το γλυκό να βράσει χωρίς το καπάκι της κατσαρόλας για περίπου 20 με 30 λεπτά. Το συγκεκριμένο το έβρασα 22 λεπτά.

Ο χρόνος δεν μπορεί να είναι απολύτως ακριβής γιατί εξαρτάται από το πόσο ώριμα είναι τα φρούτα και πόσα υγρά έχουν.

Η ένδειξη ότι το γλυκό είναι έτοιμο είναι να κάνουμε το τεστ με την πυκνότητα του σιροπιού.

Ρίχνουμε μία σταγόνα από το σιρόπι που βράζει σε ένα πιάτο του αφήνουμε να κρυώσει δύο λεπτά και μετά βλέπουμε αν ρέει αργά ή γρήγορα. Αν η σταγόνα ρέει γρήγορα σημαίνει πως το γλυκό θέλει ακόμη βράσιμο γιατί πρέπει να δέσει περισσότερο το σιρόπι.

σιρόπι στον αντίχειρα

Όταν η σταγόνα του σιροπιού ρέει αργά ή όταν στάξετε μια μικρή σταγόνα στο νύχι του αντίχειρά σας και εκείνη σταθεί τότε το γλυκό είναι έτοιμο.

Ρίχνετε τον χυμό του λεμονιού, ανακινείτε την κατσαρόλα ή ανακατεύετε απαλά με ξύλινη κουτάλα το γλυκό.

γλυκό του κουταλιού βύσσινο σε παγωτό καϊμάκι

Βάζετε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και το φυλάτε στο ντουλάπι.

Για να μαθαίνεις άμεσα ότι νέο μας αφορά, ακολούθησε το foodurismo στο Facebook, στο instagram, στο pinterest αλλά κάνε και subscribe στο κανάλι του foodurismo στο youtube