Η μπουγάτσα συγκαταλέγεται στα ακαταμάχητα “βρώσιμα δώρα” που μας προσφέρθηκαν από τη γειτονική Τουρκία. Οι πολυάριθμοι Έλληνες που έφτασαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας κατά τη Μικρασιατική καταστροφή δεν ήρθαν με άδεια χέρια.
Η ιστορία μάς έχει δείξει ότι σε σφοδρούς και εν μια νυκτί διωγμούς πληθυσμών το μυαλό των ανθρώπων μαζεύει και μεταφέρει πολλά περισσότερα από όσα προλαβαίνουν τα χέρια. Οι άνθρωποι που αφήνουν ακούσια τον τόπο τους, τα σπίτια τους, το νοικοκυριό τους, την αφθονία ή την φτώχεια τους έχουν την ακατανίκητη επιθυμία και ανάγκη να συνεχίσουν να έχουν μια υποτυπώδη κανονικότητα στη νέα πατρίδα, να απολαμβάνουν κάποιες βασικές -έστω- συνήθειές τους. Το φαγητό είναι, μοιραία, από τα πρώτα πράγματα που οι άνθρωποι κουβαλούν μαζί τους στα ξένα, μάλλον αυτό εκτός από πρακτικό είναι και παρηγορητικό. Αυτός όμως είναι και ο λόγος που τόσες και τόσες κουζίνες στον κόσμο έχουν λάβει τη μορφή με την οποία σήμερα τις απολαμβάνουμε. Οι προσμίξεις στοιχείων στην κουζίνα έχουν δημιουργήσει αξεπέραστα πιάτα και εκπληκτικές γεύσεις, εκτός από μερικές -ανούσιες- έριδες για την καταγωγή τους.
Η τουρκική λέξη πογάτσα (POĞAÇA = ζύμη) έγινε στην Ελλάδα μπουγάτσα συν τω χρόνω, κι έκλεισε μέσα της εκτός από κρέμα, τυρί, κιμά και την κουλτούρα δύο λαών που -αν μη τι άλλο- αγαπούν την ευδαιμονία που το φαγητό χαρίζει.
Υλικά για μπουγάτσα με κρέμα
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας ή φύλλο Βηρυτού
- 120 γρ. βούτυρο αγελαδινό (λιωμένο)
Για τα φύλλα προαιρετικά
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
Για την κρέμα
- 1 λίτρο φρέσκο γάλα
- 200 γρ. ζάχαρη
- 80 γρ. κορν φλάουερ
- 3 αβγά
- 1 λοβός βανίλιας ή ένα φακελάκι άρωμα βανίλιας
- φλούδα 1 λεμονιού
- Κανέλα και άχνη ή κρυσταλλική ζάχαρη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζετε το γάλα να ζεσταθεί, κρατάτε όμως ένα φλιτζάνι από αυτό. Προσθέτετε στην κατσαρόλα τη βανίλια και τη φλούδα λεμονιού.
Αφήνετε να ζεσταθεί καλά, όχι όμως να κοχλάζει. Σε ένα μπολ ρίχνετε τη ζάχαρη, το κορν φλάουερ, τα αβγά και το ένα φλιτζάνι γάλα που έχετε φυλάξει.
Ανακατεύετε καλά μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Στη συνέχεια, με μια κουτάλα παίρνετε λίγο από το ζεστό γάλα της κατσαρόλας και το ρίχνετε λίγο λίγο στο μείγμα των αβγών ενώ ανακατεύετε ζωηρά. Συνεχίζετε έτσι μέχρι να ρίξετε τη μισή περίπου ποσότητα ζεστού γάλακτος στο μείγμα των αβγών. Αμέσως ρίχνετε το μείγμα των αβγών στην κατσαρόλα με το γάλα και συνεχίζετε να ανακατεύετε, ενώ η ένταση της φωτιάς είναι στο μέτριο.
Σε λίγα λεπτά θα δείτε ότι το μείγμα θα αρχίζει να πήζει, όταν λοιπόν έχετε μια παχύρευστη κρέμα είστε έτοιμοι, βγάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνετε για λίγο να κρυώσει.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώνετε το βούτυρο.
Στον πάγκο της κουζίνας απλώνετε τα φύλλα, βουτυρώνετε καλά ένα πυρέξ ή ταψί και στρώνετε το πρώτο φύλλο. Βουτυρώνετε καλά και στρώνετε το επόμενο. Συνεχίζετε μέχρι να στρώσετε τα μισά φύλλα από αυτά που έχει η συσκευασία, περίπου 5-6.
Ρίχνετε την κρέμα και συνεχίζετε να στρώνετε από πάνω της τα υπόλοιπα φύλλα, αφού τα βουτυρώνετε καλά.
Το να αλείφουμε καλά ένα ένα τα φύλλα με βούτυρο βοηθάει πολύ στο να ψηθούν σωστά. Γι αυτό έχει σημασία όχι τόσο η μεγάλη ποσότητα λιωμένου βουτύρου που θα βάλουμε όσο το καλό άπλωμά του με το πινέλο.
Εδώ να σας πω ένα tip για το μείγμα ζάχαρης – κανέλας ανάμεσα στα φύλλα. Κάνει λίγο πιο ενδιαφέρουσα τη μπουγάτσα, όχι ότι αν το παραλείψετε θα υστερεί αλλά όπως και να το κάνουμε έχει μια ωραία γεύση και υφή. Καθώς θα απλώνετε τα φύλλα της βάσης μπορείτε σε μια στρώση, μεταξύ του 3ου και 4ου φύλλου για παράδειγμα, να πασπαλίσετε με 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και ½ κουταλιά της σούπας κανέλα.
Το ίδιο μπορείτε να επαναλάβετε και σε κάποια φύλλα όταν θα καλύπτετε την μπουγάτσα. Αφού τελειώσετε με όλα τα φύλλα, βάζετε την μπουγάτσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα. Δεν θα χρειαστεί περισσότερο από 30-35 λεπτά για να ροδοκοκκινίσει. Επίσης, δεν χρειάζεται να χαράξετε κομμάτια από πριν όπως γίνεται συνήθως στις πίτες.
Μόλις την βγάλετε από τον φούρνο, κάνετε υπομονή να κρυώσει λίγο και πράττετε τα “δεόντα” με ζάχαρη άχνη ή κρυσταλλική.
Στην κανέλα δώστε του να καταλάβει, μην κάνετε τσιγκουνιές, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό…
Για να μαθαίνεις άμεσα ότι νέο μας αφορά, ακολούθησε το foodurismo στο Facebook, στο instagram, στο pinterest αλλά κάνε και subscribe στο κανάλι του foodurismo στο youtube
Βρείτε τη συνταγή στο κανάλι μας στο youtube: