ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΜΕ ΠΑΣΤΡΑΜΙ

ΓΚΟΥΡΜΕΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΑΡΙΟΥ

παστραμι σαντουιτς pastrami

Το σάντουιτς με παστράμι δεν είναι ένα ακόμα σάντουιτς, είναι μια… γκουρμεδιά περιοπής ! Οι πολλαπλές στρώσεις από λεπτές φέτες παστράμι πάνω στο βουτυρωμένο και καψαλισμένο ψωμί έχουν κάνει αυτό το σάντουιτς ιδιαίτερο και διάσημο.   

Το παστράμι φτιάχνεται από μοσχαρίσιο κρέας, καπνιστό, με επικάλυψη από κόκκους πιπεριού, κόλιανδρου και σιναπιού. Η γεύση του είναι μεστή, συμπυκνωμένη, αυθεντική όπως όλα τα καλά αλλαντικά ωρίμανσης.  

παστραμι σαντουιτς pastrami

Το παστράμι είναι εξαιρετικά δημοφιλές αλλαντικό στην Αμερική, στην Ολλανδία και την Βρετανία και σερβίρεται όχι μόνο σε εστιατόρια αλλά και και σε πρόχειρα μαγαζιά στους δρόμους. Η πιο συνηθισμένη συνοδεία του για το παστράμι σε ένα σάντουιτς είναι οι δυνατές μουστάρδες και οι πίκλες.

Στην Ελλάδα το παστράμι γίνεται γνωστό τα τελευταία χρόνια. Στο κέντρο της Αθήνας, στην Ευριπίδου κυρίως, υπάρχουν μαγαζιά με διαλεχτά αλλαντικά και τυριά από γνωστές και επώνυμες εταιρίες αλλαντοποιίας αλλά και από μικρές μονάδες και οικοτεχνίες. Αυτά τα αγαπημένα μου μαγαζάκια αναλαμβάνουν τον “ιερό ρόλο” να μας μάθουν γεύσεις ξεχωριστές και συνδυασμούς μερακλίδικους στους μεζέδες.

Ένα από αυτά είναι τα Καραμανλίδικα του Φάνη, ένα μεζετζίδικο – σταθμός – εθισμός. Ο μερακλής Φάνης, ιδιοκτήτης και ψυχή του μεζετζίδικου, βγάζει από τις προθήκες του μαγαζιού διάφορα μικρά γευστικά θαύματα, που μπορεί και να αγνοείτε την ύπαρξή τους. Για παράδειγμα, την τελευταία φορά δοκίμασα μια υπέροχη γραβιέρα Ιθάκης, σκληρή με μεστή γεύση, ήθελα παστράμι μοσχαριού αλλά πήρα μαζί κι ένα υπέροχο παστράμι κοτόπουλο, του ζήτησα ένα αλλαντικό για σάντουιτς και μου πρότεινε μια πολύ ωραία μορταδέλα με αμύγδαλα και κομμάτια προσούτο.  

Ευτυχώς για μένα, χωρίζουν αρκετά χιλιόμετρα το σπίτι μου από τα Καραμανλίδικα του Φάνη, διαφορετικά θα είχα καταλήξει στο τρίπτυχο μονοφαγίας λουκάνικα-παστουρμαδοπιτάκια-ποικιλίες αλλαντικών και τυριών.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ

  • 2 μεγάλες φέτες ψωμί (καλύτερα ζυμωτό)
  • 5-6 φέτες παστράμι
  • μερικές φέτες κασέρι ή μια ήπιας γεύσης γραβιέρα
  • βούτυρο για άλειμμα
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
  • μερικά φύλλα μαρουλιού ή γαλλικής σαλάτας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αλείφετε την κάθε φέτα ψωμιού με βούτυρο και από τις δυο πλευρές, να είστε γαλαντόμοι όμως, χρειάζεστε μπόλικο βούτυρο.

παστραμι σαντουιτς pastrami
παστραμι σαντουιτς pastrami

Ακουμπάτε τις φέτες στη σχάρα του φούρνου και ψήνετε το ψωμί για λίγα λεπτά στο γκριλ της κουζίνας. Προσέξτε μόνο μην σας αρπάξει !

παστραμι σαντουιτς pastrami

Tο βγάζετε από τον φούρνο και απλώνετε πάνω του μια γενναία ποσότητα μουστάρδας.

Στη μια φέτα ψωμιού απλώνετε τις φέτες παστράμι και στην άλλη τις φέτες τυριού. Βάζετε ξανά τις φέτες πάνω στη σχάρα και ψήνετε στο γκριλ για 1-2 λεπτά, ίσα να λιώσει το τυρί και να ζεσταθεί καλά το αλλαντικό.

παστραμι σαντουιτς pastrami
παστραμι σαντουιτς pastrami

Βγάζετε το ψωμί από τον φούρνο, απλώνετε πάνω στις φέτες τα φύλλα του μαρουλιού, “κλείνετε” το σάντουιτς και το απολαμβάνετε.

παστραμι σαντουιτς pastramiπαστραμι σαντουιτς pastramiπαστραμι σαντουιτς pastramiπαστραμι σαντουιτς pastramiπαστραμι σαντουιτς pastramiπαστραμι σαντουιτς pastramiπαστραμι σαντουιτς pastramiπαστραμι σαντουιτς pastramiπαστραμι σαντουιτς pastrami