Το κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι έμελλε να το φτιάξω και να το αγαπήσουμε οικογενειακώς στην εκπνοή του χειμώνα.
Ζουμερό, μαλακό, με έντονο το άρωμα και τη γεύση του πορτοκαλιού το κέικ αυτό είναι μακράν το καλύτερο που έχουμε φάει. Τόσο πολύ αγάπη του έχουμε που κινδυνεύσει να εντοπίσει ακόμα και το κέικ σοκολάτας.
Συνήθως, οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει το πορτοκάλι με τον χειμώνα.
Ωστόσο αυτό δεν ισχύει.
Το καλοκαίρι έχει το πορτοκάλι του κι αυτό είναι της ποικιλίας βαλέντσια.
Τα βαλέντσια εμφανίζονται στην αγορά την άνοιξη και υπάρχουν φρέσκα μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού.
Πρόκειται για πορτοκάλια με λεπτή φλούδα, χωρίς πολλά κουκούτσια και πλούσια σάρκα ιδανική για χυμό.
Συνεπώς, τα πορτοκάλια βαλέντσια είναι μια χαρά επιλογή για το κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι.
Η διαδικασία για να φτιάξουμε το κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι είναι πολύ εύκολη και πολύ σύντομη.
Για την ακρίβεια μέχρι να ζεσταθεί ο φούρνος καλά για το ψήσιμο του κέικ μπορούμε να έχουμε έτοιμο το μείγμα, τόσο στο πι και φι.
Υλικά
- 1 πορτοκάλι κατά προτίμηση λεπτόφλουδο, κομμένο σε κομμάτια, χωρίς κουκούτσια και ίνες
- 3 αυγά
- 150 ml ελαιόλαδο ελαφρύ
- 180 γρ. ζάχαρη
- 240 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση
Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τη φλούδα του πορτοκαλιού, αφαιρούμε και πετάμε το λευκό μέρος του και τις ίνες, καθώς και τα κουκούτσια.
Κρατάμε τη φλούδα και τη σάρκα του πορτοκαλιού, που την κόβουμε σε κομμάτια.
Προσθέτουμε στο μπολ με το πορτοκάλι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, τα αυγά και το αλάτι.
Χτυπάμε με ραβδομπλέντερ μέχρι να έχουμε έναν χυλό.
Όλη αυτή τη διαδικασία μπορούμε να την κάνουμε σε πολυκόφτη ή μεγάλο μπλέντερ.
Όταν πολτοποιηθεί καλά το πορτοκάλι, προσθέτουμε στο αλεύρι το μπέικιν πάουντερ και το ρίχνουμε σιγά σιγά στο μπολ ενώ ανακατεύουμε με σύρμα ή μαρίζ.
Αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα του κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς με αέρα για 35 περίπου λεφτά.
Ο πιο ασφαλής βέβαια τρόπος για να σιγουρευτείτε ότι το γλυκό είναι ψημένο σωστά είναι να βυθίσετε ένα μαχαίρι στο κέικ στα 30 – 35 λεπτά και να δείτε αν αυτό βγαίνει καθαρό.
Αφού το κέικ ψηθεί, το βγάζετε από τον φούρνο, το αφήνετε να σταθεί 10 λεπτά και το βγάζετε από την φόρμα.
Αν θέλετε μπορείτε να το διακοσμήσετε με γλάσο πορτοκαλιού ή σοκολάτας.
Συνήθως, αφήνω το κέικ χωρίς γλάσο, καθώς η επιπλέον ζάχαρη δεν με ενθουσιάζει.
Σε αυτή τη συνταγή μόνο έκανα γλάσο για να το “ομορφύνω” πιο πολύ.
Αν θέλετε να κάνετε γλάσο πορτοκαλιού, στύβετε μισό πορτοκάλι και ρίχνετε άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνει ρευστό.
Απλώνετε το γλάσο όταν το κέικ έχει κρυώσει εντελώς.
Για να μαθαίνεις άμεσα ότι νέο μας αφορά, ακολούθησε το foodurismo στο Facebook, στο instagram, στο pinterest αλλά κάνε και subscribe στο κανάλι του foodurismo στο youtube