Η σημερινή τάρτα αχλαδιού είναι μεγαλειώδους νοστιμιάς ! Οι τάρτες φρούτων και δη οι… ανάποδες είναι μια αγαπημένη κατηγορία γλυκών για μένα. Αν και μεγάλη λάτρης της σοκολάτας, τα τελευταία χρόνια συνειδητοποιώ πόσο ιδιαίτερες είναι οι τάρτες φρούτων, πρόκειται για κατηγορία γλυκών πραγματικά… αξιοσέβαστη. Το φρέσκο βούτυρο, η ζάχαρη και τα μυρωδικά μεταμορφώνουν ένα φρούτο σε ένα λαχταριστό γλυκό.
Στη συνταγή που σας δίνω σήμερα δύο είναι – κατ΄εμέ – τα μεγάλα ατού: το τριμμένο αμύγδαλο στη βάση της ταρτας και το ξεχωριστό τζίντζερ στα αχλαδια.
Το αμύγδαλο δίνει μια ιδιαίτερη νοστιμιά, κάνει ένα “παιχνίδισμα” στο… δόντι, πάει λίγο παραπέρα το συνδυασμό του αλευριού με το βούτυρο και κάνει την τάρτα αχλαδιού μοναδική. Η ζύμη σαμπλέ είναι από μόνη της ένα ποίημα, φανταστείτε λοιπόν πόσο μοναδική γίνεται με λίγο τριμμένο αμύγδαλο.
Το τριμμένο τζίντζερ μπορείτε εύκολα να το βρείτε σε όλα τα μπαχαράδικα και τα σούπερ μάρκετ. Ταιριάζει καταπληκτικά με τα αχλαδια. Μπορείτε βέβαια να χρησιμοποιήσετε τον κλασικό συνδυασμό κανέλα-μοσχοκάρυδο ή να αρωματίσετε τα φρούτα με καρδάμωμο αλλά νομίζω ότι το τζίντζερ κάνει τη διαφορά. Δίνει μια σπιρτάδα στη γεύση τόσο ιδιαίτερη που θα εντυπωσιαστείτε! Δοκιμάστε το και θα το αγαπήσετε, είμαι σίγουρη !
Υλικά για ανάποδη τάρτα αχλαδιού (τάρτα 25 εκ. διάμετρο)
Ζύμη
-
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε κομμάτια (κρύο)
- 50 γρ. αμύγδαλο τριμμένο
- 1 αβγό
- 30 γρ. ζάχαρη
- 1 βανίλια
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
-
- 5-6 αχλάδια
- 70 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 100 γρ. ζάχαρη
- 1 κουταλιά του γλυκού τζίντζερ (σκόνη)
- λίγο μοσχοκάρυδο (τριμμένο)
- 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ
- λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ή στον κάδο του μπλέντερ βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε.
Κάνουμε μια μπάλα το ζυμάρι και το αφήνουμε στο ψυγείο σκεπασμένο, τουλάχιστον μισή ώρα.
Χρησιμοποιούμε -ιδανικά- ένα σκεύος που μπορεί να μπει σε “μάτι” και μετά στο φούρνο.
Ζεσταίνουμε το σκεύος στο “μάτι” της κουζίνας σε μέτρια προς δυνατή ένταση, ρίχνουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε να λιώσει, να καραμελώσει, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Προσέξτε μην καεί η καραμέλα γιατί θα πικρίσει. Ρίχνουμε το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο, το κονιάκ, ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε και λίγο αλάτι. Η όλη διαδικασία, από την ώρα που θα ρίξουμε τη ζάχαρη έως την ώρα που θα βάλουμε το αλάτι διαρκεί το πολύ 7-8 λεπτά.
Κλείνουμε το “μάτι” και αραδιάζουμε στο σκεύος τα αχλάδια κομμένα στη μέση ή σε φέτες, ο,τι προτιμάτε. Ρίχνουμε μερικές σταγόνες λεμονιού πάνω στα αχλάδια.
Ανοίγουμε τη ζύμη μας σε χοντρό φύλλο, περίπου μισό εκατοστό πάχος, και σε διάμετρο που να ταιριάζει με το σκεύος μας και καλύπτουμε τα αχλάδια. Με ένα ξύλινο κουτάλι σπρώχνουμε τις άκρες της ζύμης να “κλείσουν” γύρω γύρω. Τρυπάμε με ένα πιρούνι και ψήνουμε για 30-35 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Όταν βγάλετε την τάρτα αχλαδιού από το φούρνο αφήστε την να σταθεί για 10 λεπτά και μετά την αναποδογυρίζετε προσεκτικά σε μια πιατέλα.
Το σκεύος που έχω σε αυτή τη συνταγή είναι ένα cast iron skillet, ένα βαρύ μαντεμένιο σκεύος, εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα οποιοδήποτε ταψάκι ή ταρτιέρα ή τηγάνι που μπαίνει και στον φούρνο. Απλώς θα βάλετε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο και το κονιάκ να λιώσουν πρώτα στο φούρνο και μετά θα το βγάλετε και θα απλώσετε τα αχλάδια.
Για να μαθαίνεις άμεσα ότι νέο μας αφορά, ακολούθησε το foodurismo στο Facebook, στο instagram, στο pinterest αλλά κάνε και subscribe στο κανάλι του foodurismo στο youtube
Βρείτε τη συνταγή στο κανάλι μας στο youtube: