Τα σκόρδα κονφί είναι ο τέλειος τρόπος για να έχετε έτοιμα σκόρδα προς χρήση αλλά και πιο εύπεπτα.
Όσο αγαπώ να μαγειρεύω με σκόρδο άλλο τόσο αντιπαθώ να πρέπει να καθαρίσω μια ή δύο σκελίδες και τα χέρια μου να μυρίζουν για ώρες.
Αρχικά, καθάριζα μπόλικες σκελίδες σκόρδο και τις διατηρούσα σε μείγμα ελαιολάδου και ηλιέλαιου στο ψυγείο, και ήταν μια πολύ καλή λύση αυτό.
Χρησιμοποιούσα όσο σκόρδο χρειαζόμουν κάθε φορά, χωρίς να πρέπει να βάλω γάντια για να καθαρίσω μια σκελίδα.
Πριν από λίγα χρόνια, σε ένα ωραίο ιταλικό εστιατόριο στο λιμάνι της Σύμης, μας ήρθε στο τραπέζι ένα κέρασμα που με εντυπωσίασε θετικά παρά την αρχική επιφύλαξή μου. Ήταν σκορδόψωμο. Λεπτές λωρίδες ψωμιού, ελαφρώς φρυγανισμένου, με μια λεπτή στρώση σκόρδου σε μορφή… κρέμας! Ήταν υπέροχο! Και το πιο εντυπωσιακό για μένα ήταν ότι, όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο, επρόκειτο για ένα γευστικό και καθόλου τραχύ σκορδόψωμο. Από αυτά δηλαδή που τα… θυμάσαι και την επόμενη μέρα από την έντονη γεύση.
Ο σερβιτόρος μας είπε ότι ήταν σκόρδο κονφί και ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να γευτεί κάποιος αυτό το τόσο ιδιαίτερο υλικό.
Κονφί είναι η μέθοδος κατά την οποία ένα υλικό ψήνεται αργά σε μια λιπαρή ουσία με σκοπό να διατηρηθεί περισσότερο χρόνο.
Στη Γαλλία, την “πατρίδα” αυτής της τεχνικής, χρησιμοποιούσαν το ζωικό λίπος για να διατηρήσουν κομμάτια κρέατος μέσα σε πήλινα σκεύη, ελλείψει ψυγείων. Γενικότερα, η συντήρηση πρώτων υλών σε ζωικό ή φυτικό λίπος είναι κάτι που συναντάται στις κουζίνες της Ευρώπης αιώνες τώρα.
Στον όμορφο μεσογειακό νότο, το πολύτιμο ελαιόλαδο έχει συντηρήσει υλικά που αποτελούν τη βάση της κάθε κουζίνας. Ένα από αυτά λοιπόν είναι και το σκόρδο. Μπόλικες σκελίδες σκόρδου σιγομαγειρεύονται σε ελαιόλαδο και μετά συντηρούνται βουτηγμένες μέσα σε αυτό.
Κακά τα ψέματα, το νόστιμο και ωφέλιμο σκόρδο, δύσκολα χωνεύεται. Όμως αυτή η τεχνική είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος όχι μόνο να έχετε σκόρδα τη στιγμή που τα χρειάζεστε. Είναι ευκαιρία να τα χρησιμοποιήσετε και σε άλλες παρασκευές πέραν από τις … κλασικές ελληνικές.
Μπορείτε για παράδειγμα, να κάνετε μπρουσκέτες, να ενισχύσετε σάλτσες και ντιπ. Μπορείτε επίσης να βάλετε όσο σκόρδο τραβά η καρδιά σας σε φαγητά που το σηκώνουν, όπως τα γεμιστά ή τα σουτζουκάκια.
Υλικά για σκόρδα κονφί
- 2-3 “κεφάλια” σκόρδο
- ελαιόλαδο
- κόκκοι πιπεριού (προαιρετικά)
- φλούδες λεμονιού (προαιρετικά)
- δενδρολίβανο αποξηραμένο (προαιρετικά)
- ή όποιο άλλο μυρωδικό σας αρέσει, όπως ρίγανη, θυμάρι, μαντζουράνα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου. Τις βάζουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι και τις καλύπτουμε με ελαιόλαδο. Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας σε μέτρια ένταση. Θέλουμε να ζεσταθεί το ελαιόλαδο, χωρίς όμως να βράσει.
Ουσιαστικά, δεν βράσουμε, δεν μαγειρεύουμε τις σκελίδες του σκόρδου αλλά τις αφήνουμε μέσα στο ζεστό ελαιόλαδο μέχρι αυτές να μαλακώσουν αρκετά.
Για να είστε σίγουροι ότι θα πετύχετε να μην βράσετε το σκόρδο, φροντίστε να μην κοχλάσει ούτε στο ελάχιστο το ελαιόλαδο. Θέλουμε να κάνει μόνο φυσαλίδες. Συνεπώς, η ένταση της φωτιάς πρέπει να είναι τόσο χαμηλή ώστε να υπάρχει αυτός ο αργός, ήπιος βρασμός.
Μετά από 20 περίπου λεπτά βρασμού, καρφώστε μια σκελίδα σκόρδου με τη μύτη ενός μαχαιριού για να διαπιστώσετε ότι όντως έχουν μαλακώσει και είναι τρυφερά.
Αφήνετε τα σκόρδα στο ελαιόλαδο να κρυώσουν εντελώς.
Τα βάζετε σε καθαρό γυάλινο βάζο, ρίχνετε μέσα και λίγους κόκκους πιπεριού, και 1-2 φλούδες λεμονιού και τα διατηρείτε στο ψυγείο. Προσέξτε οι σκελίδες να καλύπτονται καλά από το ελαιόλαδο.
Τα σκόρδα είναι σε καλή κατάσταση και μπορούν άνετα να καταναλωθούν για 3 – 4 εβδομάδες.
Για να μαθαίνεις άμεσα ότι νέο μας αφορά, ακολούθησε το foodurismo στο Facebook, στο instagram, στο pinterest αλλά κάνε και subscribe στο κανάλι του foodurismo στο youtube