Παστουρμά δοκίμασα σε -σχετικά- μεγάλη ηλικία, κάπου στα 30. Ήμουν διακοπές στην Χαλκιδική και πήγαμε σε ένα πολύ ωραίο εστιατόριο στην Άφυτο, την “σουσουράδα” του Νίκου Κατσάνη, το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί η οικογένειά του από όταν εκείνος έφυγε από τη ζωή.
Ο σεφ πρότεινε να μας σερβίρει πιάτα όπως εκείνος θα ήθελε και φυσικά δεχτήκαμε.
Τρία πράγματα θυμάμαι καλά από εκείνη τη βραδιά, ένα υπέροχο ξινόμαυρο Νάουσας που ήπιαμε, ένα καταπληκτικό μπριάμ, που ακόμα και σήμερα θυμάμαι πόσο ωραία και σωστά ήταν ψημένα όλα τα λαχανικά και μια καταπληκτική και πρωτόγνωρη σε γεύση ομελέτα, η οποία περιείχε παστουρμά.
Έτσι λοιπόν ο παστουρμάς κι εγώ “γνωριστήκαμε”, “δώσαμε τα χέρια” και αποφάσισα ότι “εκείνος” κι εγώ θα “κάνουμε χωριό”.
Στο σπίτι, η μητέρα μου δεν συνήθιζε να αγοράζει παστουρμά, οι Πελοποννήσιοι βλέπετε δεν τον έχουν τόσο στα μαγειρέματά τους.
Ωστόσο, από τότε που δοκίμασα παστουρμά, τουλάχιστον 2-3 φορές τον χρόνο, ειδικά την περίοδο των γιορτών, τον αγοράζω για να κάνω έναν μεζέ στο σπίτι.
Η γεύση και η μυρωδιά του παστουρμά είναι τόσο ιδιαίτερη που αναβαθμίζει ο,τι τον περιέχει.
Είναι βεβαία ένα υλικό με τόσο ισχυρή παρουσία που θέλει ένα είδος “πρωτοκαθεδρίας”, δηλαδή βάζουμε μαζί του υλικά καλής ποιότητας μεν ήπιας γεύσης δε, ώστε να μην έχουμε ένα βαρύ και μπερδεμένο αποτέλεσμα. Αφήνουμε τον παστουρμά να “παίζει μπάλα” μόνος του εν ολίγοις.
Επίσης, αν είστε πολύ μερακλήδες και θέλετε να αφήσετε το τσιμένι πάνω στον παστουρμά και να κάνετε την πίτα πιο έντονα γευστική, καλό θα ήταν να προσθέσετε 2-3 κουταλιές γιαούρτι αραιωμένο με ελάχιστο νερό ώστε να γίνει πιο ανεκτή και ευχάριστη η γεύση του.
Στο foodurismo υπάρχει και μια άλλη εύκολη και γρήγορη συνταγή, τα παστουρμαδοπιτάκια, που και αυτά αξίζει να τα κάνετε.
Υλικά για σκεύος 35Χ25
- 6 φύλλα κρούστας
- 12 φέτες παστουρμά
- 350 γρ. κασέρι σε φέτες ή τριμμένο
- 2 ώριμες, σφιχτές ντομάτες
- ½ φλιτζάνι μίξη ελαιολάδου και λιωμένου βούτυρου
- 1 κουταλιά της σούπας παπαρουνόσπορος ή σουσάμι
Εκτέλεση
Με μαχαίρι αφαιρούμε το τσιμένι από τις φέτες παστουρμά, δηλαδή αφαιρούμε την κόκκινη πάστα που περιβάλλει το αλλαντικό.
Κόβουμε το κασέρι σε λεπτές φέτες, αν το έχουμε αγοράσει σε κομμάτι.
Κόβουμε σε φέτες τις ντομάτες και αφαιρούμε τα σπόρια.
Στη συνέχεια τις ταμπονάρουμε με χαρτί κουζίνας για να διώξουμε την περιττή υγρασία.
Αλείφουμε το σκεύος με το μίγμα ελαιολάδου και λιωμένου βούτυρου, στρώνουμε το πρώτο φύλλο και βουτυρώνουμε ξανά.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με τα 5 από τα 6 φύλλα.
Στρώνουμε δηλαδή πέντε φύλλα κάτω, αφήνοντας τα περισσεύουν έξω από το ταψί ένα τμήμα τους.
Απλώνουμε τη μισή ποσότητα τυριού, από πάνω βάζουμε τις φέτες παστουρμά. Τοποθετούμε και τις φέτες της ντομάτας και καλύπτουμε με το υπόλοιπο κασέρι.
Διπλώνουμε τα τμήματα των φύλλων κλείνοντας την πίτα βουτυρωνοντας ενδιάμεσα. Καλύπτουμε με το τελευταίο φύλλο, το οποίο διπλώνουμε στα δυο. Προτιμώ να το κάνω αυτό γιατί διπλώνοντας τα τμήματα των φύλλων της βάσης καλύπτω επαρκώς την επιφάνειά της και έτσι αρκεί το έκτο φύλλο, διπλωμένο στα δύο, για τα καλυφθεί η πίτα.
Βουτυρώνουμε ξανά. Χαράζουμε την πίτα με κοφτερό μαχαίρι και πασπαλίζουμε με τον παπαρουνόσπορο ή το σουσάμι.
Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά στους 170 βαθμούς.
Δεν χρειάζεται υψηλή θερμοκρασία φούρνου αλλά ελεγχόμενη και κάπως χαμηλή για να ψηθούν καλά και τα εσωτερικά φύλλα.
Για να μαθαίνεις άμεσα ότι νέο μας αφορά, ακολούθησε το foodurismo στο Facebook, στο instagram, στο pinterest αλλά κάνε και subscribe στο κανάλι του foodurismo στο youtube
Βρείτε τη συνταγή στο κανάλι μας στο youtube: