Αναμφισβήτητα τα φαλαφελ, ειδικά ως street food, είναι πολύ “της μοδός” τα τελευταία 2 – 3 χρόνια. Πόσες και πόσες συνταγές στο διαδίκτυο, σε τηλεοπτικές εκπομπές, σε περιοδικά μαγειρικής. Πόσα και πόσα λιλιπούτεια μαγαζάκια, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, δεν προσφέρουν αυτά τα τραγανά γιαλαντζί κεφτεδάκια από ρεβύθια. Ο Λιβανέζος ή Αιγύπτιος μάγειρας που συνήθως απασχολούν τα μαγαζιά με φαλαφελ βάζει αυτό το μαγικό touch, τη μαεστρία που μόνο εκείνος που το έχει δοκιμάσει και φτιάξει στο τόπο του μπορεί να δώσει στο κάθε φαγητό. Γι αυτό κι όταν εμείς οι “αδαείς” περνάμε έξω από αυτά τα μαγαζάκια του αθηναϊκού κέντρου οι μυρωδιές τους μας ενεργοποιούν τους σιελογόνους. Σίγουρα έχετε σταθεί κάποια φορά στην ουρά κι έχετε φάει όρθιοι φαλαφελ με σος και λαχανικά σε αραβική πίτα ή τουλάχιστον έχετε σκεφτεί περνώντας βιαστικά “την επόμενη φορά θα προλάβω να δοκιμάσω…”.
Τα φαλαφελ είναι φαγητό από τη Μέση Ανατολή, εκεί φτιάχνονται από ρεβύθια ή φάβα για να αντικαταστήσουν το κρέας στις περιόδους νηστείας αλλά και ως ένα οικονομικό φαγητό για τις πολυμελείς οικογένειες. Η Μεσόγειος και η εύκολη επικοινωνία μεταξύ των λαών που “βρέχει” ευνόησε – μεταξύ πολλών άλλων υλικών και μη πραγμάτων- και στη διάδοση των φαλάφελ. Γι αυτό έχουμε κι εμείς τους περίφημους ρεβυθοκεφτέδες της Σίφνου, τα πιτία της Νισύρου ή τα πιταρούδια της Ρόδου, όλοι τους αιγαιοπελαγίτικοι ρεβυθοκεφτέδες με μικρές παραλλαγές μεταξύ τους.
ΥΛΙΚΑ
Για περίπου 25 ρεβυθοκεφτέδες (ανάλογα με το μέγεθός τους βέβαια…)
- 250 γρ. ρεβύθια
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (το άσπρο και το τρυφερό πράσινο μέρος τους)
- 1 πράσο (μόνο το λευκό μέρος του)
- 1 φρέσκο σκόρδο ή 2 σκελίδες
- ξύσμα από 1 λεμόνι + χυμό ½ λεμονιού
- μισό ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο
- μισό ματσάκι μαϊντανό
- ⅓ του μάτσου δυόσμο
- 2 κουταλάκια του γλυκού ρίγανη ξερή
- ½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη τζίντζερ ή 2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο τριμμένο
- ⅓ κουταλάκι του γλυκού κύμινο (προαιρετικά)
- ⅓ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
- ⅓ κουταλάκι του γλυκού κάρι
- αλάτι, πιπέρι
- 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ ή μαγειρική σόδα
- ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
*αν κάποιο από τα μυρωδικά ή τα μπαχαρικά δεν το αγαπάτε μειώστε το ή παραλείψτε το
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζετε τα ρεβύθια σε ένα μεγάλο μπολ με νερό και τα αφήνετε 24 ώρες να μουλιάσουν.
Την επόμενη ημέρα, όταν αυτά είναι έτοιμα, τα σουρώνετε από το νερό που έχει απομείνει στο μπολ και τα βάζετε στο μούλτι ή στο μπλέντερ.
Προσθέτετε και όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα πολτοποιείτε. Αν δεν έχετε μεγάλο επεξεργαστή τροφίμων κάνετε τη διαδικασία της πολτοποίησης στο μικρό σας μούλτι σε… δόσεις. Αδειάζετε το μείγμα σε ένα μπολ και το βάζετε στο ψυγείο. Το αφήνετε εκεί μέχρι να το χρησιμοποιήσετε, μπορείτε βέβαια να τηγανίσετε τα φαλάφελ και αμέσως, εγώ που το έκανα μια χαρά βγήκαν. Κανονικά βέβαια όταν αφήνουμε αυτού του είδους τα μείγματα στο ψυγείο για μερικές ώρες δίνουν καλύτερο αποτέλεσμα γιατί αναμειγνύονται οι γεύσεις, μαρινάρονται και νοστιμίζουν.
Εσείς μπορείτε να φτιάξετε το μείγμα των φαλάφελ και είτε να το χρησιμοποιήσετε άμεσα είτε να το φυλάξετε στη συντήρηση του ψυγείου για 4 – 5 ημέρες και να φτιάχνετε φρέσκα φαλάφελ όταν θέλετε. Ειδικά τώρα την περίοδο της νηστείας βολεύει αυτό νομίζω.
Τηγανίζετε τα φαλάφελ όπως ακριβώς τηγανίζουμε τους πάσης φύσεως κεφτέδες και τα αφήνουμε λίγο σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Αν θέλετε να αποφύγετε τις πολλές θερμίδες ή την ενοχλητική “τηγανίλα” στο σπίτι μπορείτε να ψήσετε τα φαλάφελ στο φούρνο, σε λαμαρίνα που έχετε στρώσει με χαρτί ψησίματος. Τηγανιτά πάντως είναι νοστιμότερα, μην μου πείτε ότι δεν σας το ‘πα…