Η αγαπημένη αλμυρη ταρτα πράσου περίμενε υπομονετικά το φθινόπωρο. Ο Οκτώβριος σηματοδοτεί -εκτός των άλλων- και την αρχή για τα χειμερινά μαγειρέματα. Οι πιο πολλές χειμερινές πρώτες ύλες αρχίζουν να “εμφανίζονται” με τις “δροσιές” του Οκτωβρίου. Τα πράσα βεβαίως είναι πρώτα και καλύτερα. Κάθε χρόνο τα πράσα είναι από τις πρασινάδες που ανυπομονώ να αγοράσω για να βάλω στο σπανακόρυζο και φυσικά στις αγαπημένες μου τάρτες.
Το πράσο είναι ένα λαχανικό περιωπής για την ελληνική κουζίνα και κυρίως για την βορειοελλαδίτικη. Εμείς του… νότου το χρησιμοποιούμε ελάχιστα σχεδόν, και είναι τόσο κρίμα. Η μητέρα μου για παράδειγμα δεν το είχε στα μαγειρέματά της, κι έτσι δεν το είχα συνηθίσει ούτε κι εγώ.
Πριν από αρκετά χρόνια μια θεσσαλονικιά οικογενειακή φίλη με ρίζες από τον Πόντο και εξαιρετική μαγείρισσα, η Άννα Χατζηαντωνίου, έφτιαξε πρασόπιτα σε ένα “επικό τραπέζι”, όπως μόνο οι βορειοελλαδίτες ξέρουν να κάνουν. Ο,τι δοκίμασα ήταν θαυμάσιο όμως η πρασόπιτα ήταν η αποκάλυψη για μένα. Η γλυκιά και συνάμα πικάντικη γεύση εκείνης της πίτας είναι κάτι που ακόμα θυμάμαι. “Το πράσο κορίτσι μου, το πράσο γλυκαίνει τα πάντα” μου είχε πει. Και είχε δίκιο.
Από τότε έμαθα θα φτιάχνω πρασόπιτα, δυστυχώς όχι με τέτοιο φύλλο όπως της Άννας, τάρτες και σχεδόν πάντα προσθέτω έστω ένα πράσο στο σπανακόρυζο.
Βέβαια η σημερινή τάρτα ενισχύεται πολύ στη γεύση από τα διάφορα μανιτάρια που έχει αλλά πιστέψτε με, το μαγικό πράσο έχει κάνει το θαύμα του.
Για μένα την πελοποννήσια το πράσο ήρθε αργά στην κουζίνα μου αλλά ήρθε… κι έμεινε.
ΥΛΙΚΑ (για μια τάρτα 22 εκ. διάμετρο)
ΒΑΣΗ
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε κομμάτια (κρύο)
- 30 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- 1 αβγό
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας νερό
ΓΕΜΙΣΗ
- 3-5 πράσα (ανάλογα αν βρείτε τα λεπτά ή όχι)
- 100 γρ. γκοργκοντζόλα
- 100 γρ. κασέρι (διαλέξτε ένα ήπιας γεύσης)
- 3-4 μανιτάρια portobello
- ½ φλιτζάνι αποξηραμένα μανιτάρια(προαιρετικά)
- 1 αβγό
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος ελαφριά (17%)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε όλα τα υλικά της βάσης σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ και φτιάχνουμε τη ζύμη, την κάνουμε “μπάλα”, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον μισή ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ετοιμάζουμε τη βάση της τάρτας. Την ανοίγουμε με πλάστη ή με τα χέρια μας σε στρογγυλό φύλλο πάχους 1 εκατοστού και διάμετρο περίπου 28 εκατοστών και την απλώνουμε σε καλά βουτυρωμένη ταρτιέρα.
Σηκώνουμε το γύρω γύρω για να κάνει αυτό το “τείχος” περιμετρικά, βάζουμε από πάνω ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος και απλώνουμε ρεβίθια ή μικρούς βόλους κατάλληλους για… φούρνο ώστε με το βάρος τους να μην φουσκώσει πολύ η βάση της τάρτας. Ψήνουμε για 15-18 λεπτά.
Μέσα στο φλιτζάνι που έχουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό και τα αφήνουμε μερικά λεπτά να μαλακώσουν.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τα πράσα κομμένα σε ροδέλες, προσθέτουμε μισό φλιτζάνι νερό και λίγο αλάτι και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να μαλακώσουν. Αφού απορροφηθεί το υγρό προσθέτουμε λίγο λάδι, 2-3 κουταλιές της σούπας και τα σοτάρουμε.
Προσθέτουμε τα portobello σε φέτες, και τα αποξηραμένα μανιτάρια σε κομμάτια, αφού τα σουρώσουμε από το νερό. Ανακατεύουμε, τρίβουμε λίγο πιπέρι και τα αφήνουμε να μαλακώσουν και αυτά. Η διαδικασία συνολικά δεν διαρκεί περισσότερο από 8-10 λεπτά. Βγάζουμε το τηγάνι από την κουζίνα και το αφήνουμε στο πλάι.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το τριμμένο κασέρι, το αβγό, την κρέμα γάλακτος και λίγο πιπέρι, ανακατεύουμε καλά να γίνει ένας πολτός και αδειάζουμε μέσα στο μπολ το μείγμα των πράσων και των μανιταριών.
Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο, αφαιρούμε το χαρτί ψησίματος με τα βαρίδια και απλώνουμε το μείγμα. Το ισιώνουμε λίγο με ένα κουτάλι και από πάνω ρίχνουμε την γκοργκοντζόλα σε μικρά κομμάτια.
Ψήνουμε την τάρτα για ακόμα 20-25 λεπτά. Αφήνουμε λίγο να σταθεί όταν την βγάλουμε από τον φούρνο και σερβίρουμε.
*αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αποξηραμένα μανιτάρια μπορείτε να προσθέσετε απλώς μερικά ακόμη φρέσκα, όποια προτιμάτε εσείς.
Για να μαθαίνεις άμεσα ότι νέο μας αφορά, ακολούθησε το foodurismo στο Facebook, στο instagram, στο pinterest αλλά κάνε και subscribe στο κανάλι του foodurismo στο youtube