Εκμεκ καταΐφι, με βελούδινη κρέμα βανίλιας, αρωματισμένη με μαστίχα και φρέσκο λεμόνι και το ανεπανάληπτο άρωμα του βούτυρου να κυριαρχεί.
Η “μαμά πατρίδα” του γλυκού είναι το Αφιόν Καραχισάρ, και πρέπει να ομολογήσουμε ότι έχει κάποιες διαφορές με την εκδοχή που το έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα. Η αυθεντική συνταγή θέλει τη βάση “ψωμένια”, με υφή που θυμίζει μπριος ή τσουρέκι, άλλωστε εκμέκ στα τούρκικα σημαίνει ψωμί.
Πάνω από την πλούσια σιροπιασμένη βάση απλώνεται μια παχιά στρώση βουβαλίσιο καϊμάκι. Το παραδέχομαι, είναι πολύ δελεαστική η πρόταση των γειτόνων αλλά και εμείς από την πλευρά μας την… περιποιηθήκαμε. Η εξελληνισμένη εκδοχή του εκμεκ συνοδεύεται συνήθως από μια κρέμα βανίλιας με έντονο άρωμα μαστίχας και μια ενισχυμένη στρώση σαντιγί.
Το εκμέκ κανταΐφι είναι αέρινο στην υφή από την τόσο απαλή κρέμα βανίλιας και τη σαντιγί και τόσο μα τόσο εθιστικό από το ροδοψημένο και σιροπιασμένο καταΐφι. Διαλέξτε και τους ξηρούς καρπούς που αγαπάτε, καβουρδίστε τους ελαφρά, κόψτε τους σε χοντρά κομμάτια να τους νιώθετε στο δόντι, και έχετε φτιάξει ένα γλυκό φα-ντα-στι-κό.
ΥΛΙΚΑ
Για τη βάση (για ταψί 35Χ25)
- 350 γρ. καταΐφι
- 200 γρ. βούτυρο αγελαδινό
Για το σιρόπι
- 300 ml νερό 300 ζάχαρη
- λίγες σταγόνες λεμόνι
- 1 ξυλάκι κανέλα (προαιρετικά)
Για την κρέμα
- 1.250 ml φρέσκο γάλα πλήρες
- 200 γρ. ζάχαρη
- 80 γρ. κορν φλαουρ
- 2 αυγά + 2 κρόκους
- ½ κουταλάκι “δάκρυα” μαστίχας κοπανισμένη καλά
- 1 βανίλια
- 1/2 κ.γ αλάτι
- ξύσμα μισού λεμονιού
- 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό
Για τη σαντιγί
- 600 ml κρέμα γάλακτος πλήρη κρύα
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης για το σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Λιώνουμε το βούτυρο.
Ανοίγουμε το καταΐφι με τα δάχτυλα, το ξάνουμε και το στρώνουμε στο ταψί προσέχοντας να έχει παντού το ίδιο πάχος. Το “βρέχουμε” με το λιωμένο βούτυρο και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μικρό κατσαρολάκι και αφήνουμε να βράσει το σιρόπι για 2-3 λεπτά.
Μόλις βγάλουμε το ψημένο καταΐφι από τον φούρνο το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι. Το αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το φρέσκο γάλα, κρατάμε όμως τα 250 ml, τα οποία αδειάζουμε σε ένα μπολ. Στην κατσαρόλα με το γάλα προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη μαστίχα, τη βανίλια, το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μείγμα να ζεσταθεί καλά, όχι όμως να αρχίσει να κοχλάζει.
Μέχρι να κάψει το μείγμα γάλακτος, ρίχνουμε στο μπολ με το λίγο γάλα το κορν φλαουρ, τους κρόκους και τα ολόκληρα αυγά και αρχίζουμε να ανακατεύουμε καλά με σύρμα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Σε αυτό το σημείο, αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά με μια κουτάλα ζεστό γάλα από την κατσαρόλα στο μπολ ανακατεύοντας διαρκώς, όπως κάνουμε στο αυγολέμονο.
Ρίχνουμε περίπου τα ⅔ από το ζεστό γάλα της κατσαρόλας στο μπολ χωρίς να σταματήσουμε να ανακατεύουμε. Τώρα, αδειάζουμε το μείγμα του μπολ, πίσω στην κατσαρόλα, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει, και να έχουμε μια λεία, σφιχτή κρέμα. Αυτό δεν θα πάρει περισσότερο από 3-4 λεπτά.
Η ένταση της φωτιάς πρέπει να είναι στο μέτριο. Όταν δούμε ότι η κρέμα έχει δέσει, ρίχνουμε λίγο αλάτι, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα ρηχό σκεύος, καλύπτουμε με μεμβράνη, να ακουμπάει την κρέμα, ώστε αυτή να μην κάνει κρούστα όταν κρυώσει. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος (καλό είναι να είναι πολύ κρύα) μαζί με την ζάχαρη άχνη και τη βανίλια μέχρι να έχουμε μια σαντιγί που να “στέκεται”.
Συναρμολόγηση
Πάνω στη σιροπιασμένη βάση καταΐφι, που έχει κρυώσει εντελώς, απλώνουμε την κρέμα βανίλιας. Μπορείτε να βάλετε την κρέμα σε κορνε και να την απλώνετε για να είναι ομοιόμορφο το πάχος της.
Ισιώνουμε την επιφάνεια με σπάτουλα.
Μετά απλώνουμε τη σαντιγί, ισιώνουμε ξανά. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 έως 8 ώρες.
Αφού σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με καβουρδισμένα και χοντροκομμένα αμύγδαλα.
Για να μαθαίνεις άμεσα ότι νέο μας αφορά, ακολούθησε το foodurismo στο Facebook, στο instagram, στο pinterest αλλά κάνε και subscribe στο κανάλι του foodurismo στο youtube
Βρείτε τη συνταγή στο κανάλι μας στο youtube: