Η ασύγκριτη μυρωδιά της μελωμένης, γλυκιάς κολοκυθόπιτας πλημμύριζε το σπίτι μας κάθε φορά που η μητέρα μου αποφάσιζε να καταπιαστεί με το πρότζεκτ “πίτες”. Ποτέ δεν έκανε μια πίτα, συνήθως ξεκινούσε με μια σπανακόπιτα και συνέχιζε με την κολοκυθοπιτα ή μια ακόμα πίτα με γλυκό τραχανά. Αυτή τη συνήθεια, που τα τελευταία χρόνια περιέργως της διαφεύγει, φαίνεται πως την είχε αποκτήσει από τη δική της μητέρα.
Η γιαγιά μου, όπως και οι περισσότερες γυναίκες της ελληνικής υπαίθρου, συνήθιζαν να ψήνουν τις πίτες σε εκείνους τους φοβερούς ξυλόφουρνους που είχαν στις αυλές τους. Οι οικογένειές τους ήταν κατά κανόνα πολυμελείς οπότε δεν υπήρχε περίπτωση να χορτάσουν με ένα μόνο ταψί πίτας. Η συνήθης εικόνα είναι 2 – 3 γυναίκες της γειτονιάς να μαζεύονται σε ένα σπίτι, να ετοιμάζουν τις γεμίσεις για τις πίτες, να “ταΐζουν” για αρκετή ώρα τον ξυλόφουρνο με μπόλικα ξύλα για να κάψει και στη συνέχεια να φουρνίζουν τις πίτες τους. Στον ξυλόφουρνο έμπαιναν συνήθως 5 – 6 ταψιά με πίτες, πολλές μάλιστα υπήρχε και δεύτερος “γύρος” ψησίματος.
Οι πίτες ούτως ή άλλως ήταν ανέκαθεν ένα χορταστικό και όχι ακριβό φαγητό, άρα άξιζαν τον κόπο οι τόσες ώρες που σπαταλούσαν. Η όλη διαδικασία ήταν κάπως κοπιώδης και χρονοβόρα, καθώς ξεκινούσε νωρίς το πρωί και ολοκληρωνόταν το μεσημέρι, μάλλον όμως ήταν αγχολυτικό και αρκετά διασκεδαστικό το μαγείρεμα με παρέα.
Σκεφτείτε πόσες φορές μαγειρεύουμε με περισσότερο κέφι άμα έχουμε έναν – δυο καλούς φίλους στην κουζίνα και μοιραζόμαστε όχι μόνο τις δουλειές αλλά και κανένα ποτήρι κρασί μέχρι να ετοιμαστεί το φαγητό…
Υλικά για γλυκιά κολοκυθόπιτα (για ένα στρογγυλό ταψί 28 εκ.)
- 500 γρ. πορτοκαλί κολοκύθα (καθαρό βάρος, τη ζυγίζουμε αφού έχει αποβάλλει τα περισσότερα υγρά, δηλαδή περίπου 600 γρ. αρχικό βάρος)
- λίγο αλάτι (περίπου ½ κουταλάκι του γλυκού)
- 1 κουταλιά της σούπας ρύζι
- 100 γρ. καστανή ζάχαρη
- 60 γρ. ψίχα αμυγδάλου και καρυδιού χοντροτριμμένη (ανάμικτη)
- 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας σταφίδες
- 1 κουταλιά της σούπας σουσάμι ελαφρά καβουρδισμένο
- 1 κουταλιά της σούπας κανέλα τριμμένη
- ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
- 1 κάψουλα βανίλια ή τα σποράκια από έναν λοβό βανίλιας
- 8 φύλλα κρούστας
- 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας μέλι (ελαφρά ζεσταμένο για να είναι ρευστό)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίσουμε την κολοκύθα από την φλούδα της και την κόβουμε σε μεγάλους κύβους.
Τρίβουμε την κολοκύθα στο μπλέντερ, όχι όμως πάρα πολύ γιατί θα γίνει πολτός, θέλουμε να έχει υφή σαν να είναι τριμμένη στον χοντρό τρίφτη.
Βεβαίως μπορείτε να την τρίψετε και στην “χοντρή” πλευρά του τρίφτη. Αδειάζετε την κολοκύθα σε ένα σουρωτήρι, το αλατίζετε, προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε καλά. Το σκεπάζετε και το αφήνετε να στραγγίσει για τουλάχιστον 3 ώρες.
Το ρύζι το προσθέτουμε από την αρχή γιατί θέλουμε να συγκρατήσει μια μικρή ποσότητα από την υγρασία της κολοκύθας και να μην είναι τελείως στεγνή η γέμιση.
Βάζουμε τη στραγγισμένη κολοκύθα σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε τη ζάχαρη, την τριμμένη ψίχα των ξηρών καρπών, το σουσάμι, τις σταφίδες, την κανέλα, το γαρύφαλλο και την βανίλια. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα 6 από τα 8 φύλλα κρούστας αφού πρώτα βουτυρώσουμε καλά το καθένα από αυτά.
Αφού στρώσουμε και τα 6 φύλλα ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα τριμμένης φρυγανιάς πάνω στο τελευταίο φύλλο, πριν αδειάσουμε τη γέμιση. Αυτό θα απορροφήσει τα περιττά υγρά και θα σας λασπώσουν τα φύλλα.
Αδειάζετε το μείγμα της κολοκύθας στο ταψί και την ισιώνετε με ένα κουτάλι. Διπλώνετε τα φύλλα που περισσεύουν από το ταψί και σκεπάζετε την πίτα.
Καλύπτετε και με τα άλλα 2 φύλλα. Μην ξεχάσετε να τα βουτυρώσετε κι αυτά.
Χαράσσετε κομμάτια στην πίτα και την ψήνετε στους 170 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά.
Μπορείτε αν σας αρέσει η έντονη γεύση της κανέλας να ρίξετε και λίγη τριμμένη κανέλα σε κάποια από τα φύλλα.
Όταν ψηθεί η πίτα την βγάζετε από τον φούρνο και όπως είναι ακόμα ζεστή ρίχνετε πάνω της το ρευστό μέλι. Αφήνετε την πίτα να απορροφήσει το μέλι και να κρυώσει λίγο. Η κολοκυθοπιτα του foodurismo τρώγεται χλιαρή αλλά και κρύα.
Για να μαθαίνεις άμεσα ότι νέο μας αφορά, ακολούθησε το foodurismo στο Facebook, στο instagram, στο pinterest αλλά κάνε και subscribe στο κανάλι του foodurismo στο youtube